рефрактометр як користуватися

Рефракція — метод визначення заломлення променя світла.

Як у лабораторіях, так і в польових умовах для аналізу заломлення використовують спеціалізований оптичний прилад рефрактометр.

За допомогою даного приладу здійснюється контроль параметрів сировини та готової продукції на всіх етапах виробництва. Рефрактометри широко використовують у гемології, фармацевтичній, хімічній, харчовій, легкій та нафтовій промисловості.

Що таке рефрактометр та як він працює?

Рефрактометр використовується для вимірювання концентрації рідин чи розчинів через коефіцієнт заломлення світла.

Розглянемо, як працює рефрактометр:

Прилад функціонує за принципом призми — світло заломлюється по-різному в залежності від кількості цукру, що знаходиться в рідині, що вимірюється. У разі зростання щільності субстанцій індекс заломлення за шкалою Brix зростає.

как работает рефрактометр

Різновиди рефрактометрів

На сьогоднішній день існує кілька видів рефрактометрів:

  • портативні;
  • лабораторні;
  • промислові.

Великі компанії, а також дослідницькі центри часто використовують промислові та лабораторні рефрактометри. Такі пристрої мають великі габарити, тому вони важко транспортуються. Головною перевагою такого обладнання є висока точність аналізу.

Портативні рефрактометри дуже мобільні через свою легкість і невеликі габарити. Залежно від моделі шкала Brix відображається на ручному механічному приладі або цифровій панелі. При виборі пристрою необхідно звернути увагу на наявність функції автоматичної температурної компенсації (АТС).

Потрібно пам'ятати, що показник рефракції розчину також залежить від температури повітря. За наявності цієї функції всередині корпусу вбудована біметалічна пластина, яка стискається або розтягується в залежності від перепадів температури. Оптична система рефрактометра корелює результати, залежно від величини зрушень.

Важливо!

У разі відсутності функції АТС, отримані показники необхідно перераховувати відповідно до температури навколишнього середовища за допомогою спеціальних таблиць.

Калібрування рефрактометра

Перед початком аналізу дуже важливо правильно налаштувати рефрактометр. Для деяких моделей потрібна спеціальна калібрувальна рідина, але в більшості випадків підходить дистильована вода.

Щоб прилад показував точні результати, рекомендується калібрувати перед кожним вимірюванням при температурі повітря 20° C.

Покрокові дії для калібрування:

  1. Підніміть захисне скло.
  2. Помістіть 2-3 краплі дистиляту (або калібрувальної рідини) на призму.
  3. Проконтролюйте розподіл рідини на призмі. Вона має бути однорідною.
  4. Закрийте захисне скло. Зачекайте 30 секунд, поки рідина не адаптується до температури повітря. Направте рефрактометр призмою на джерело денного або штучного освітлення та подивіться на монокуляр.
  5. За допомогою калібрувального гвинта підкрутіть шкалу межі між синьою та білою областями до нульової позначки.
  6. Протріть безворсовою серветкою скло та призму від рідини. Прилад готовий до роботи.
Калибровка рефрактометра

 

Як проводити вимірювання за допомогою рефрактометрів?

Проводити аналіз розчинів не важко, якщо слідувати попереднім крокам, описаним у розділі Калібрування рефрактометра. Тільки безпосередньої роботі використовується досліджуваний розчин.

Аналіз вина

При виробництві вина важливо визначити міцність, тобто вміст спирту. Для точних результатів слід виміряти рівень цукру в суслі за допомогою рефрактометр для вина як до початку, так і після бродіння. Потім зробити прості розрахунки.

Наприклад, якщо до бродіння в соку було 22% цукру, а після — 3%, то приблизна міцність вина становить 11,4%, оскільки ((22-3) * 0,6 = 11,4).

На кожен сорт вина встановлюється норма вмісту спирту. Винороби можуть дізнатись відповідні показники цукру для різних сортів винограду в документації зі збирання врожаю. Наприклад, значення цукру для таких сортів як Вікторія та Кардинал має бути не менше 12° Brix, інших сортів без кісточок – 14° Brix, з кісточками – 13° Brix.

Анализ вина рефрактометром

Аналіз пива

Рефрактометр для пива використовується для аналізу густини та алкоголю в процесі приготування напою.

Стандартним діапазоном вважається від 0 до 32% Brix, залежно від сорту.

Для виміру початкової щільності потрібно капнути на призму 1-2 краплі сусла перед тим, як поставити пиво на бродіння. Шуканий результат буде показано на межі білого та синього поля. Кінцеву щільність фіксують після завершення процесу бродіння таким же чином, а відсоток алкоголю розраховується за допомогою калькулятора.

Аналіз меду

Кожен бджоляр знає, що якість та збереження меду залежить від рівня вологості. Оскільки при відкачуванні незрілого продукту є ризик закисання всієї партії.

Анализ меда рефрактометромРефрактометр для меду використовують, щоб виміряти масову частку води та запобігти закисанню. Відповідно до вимог

ДСТУ 4497:2005, показник вологості повинен триматися в діапазоні 18,5–20 %. Це з особливостями кінцевого продукту бджільництва:

<18% мед буде дуже тягучим та клейким

>20% дріжджові мікроорганізми активізуються та провокують бродіння

В'язкість меду відрізняється залежно від сорту, тому візуальна оцінка водності не є достовірною.

Сервісне обслуговування рефрактометрів

Чтобы оптический прибор долго служил, существует ряд правил:

  • Не опускайте прилад у воду.
  • Не використовуйте абразивні або корозійні хімічні речовини, щоб уникнути пошкодження призми.
  • Протирайте призму перед кожним виміром, використовуючи м'яку безворсову серветку або мікрофібру.
  • Залишіть рефрактометричний блок відкритим після чищення для остаточного випаровування рідини.
  • Уникайте вібрації та ударів при роботі з приладом, щоб не порушити калібрування.
  • Не торкайтеся поверхонь, щоб не подряпати призму.
  • Намагайтеся уникати впливу прямого сонячного світла та після використання прибирайте його у захисний кейс.

Купуючи рефрактометри у компанії «Вента Лаб» ви отримуєте компетентну сервісну підтримку, гарантійне та післягарантійне обслуговування.

Якщо у клієнта, який купив рефрактометр, виникли проблеми, інженери «Вента Лаб» нададуть кваліфіковану допомогу при калібруванні, проведуть діагностику неполадок і проконсультують з питань пов'язаних з експлуатацією.

Своєчасне технічне обслуговування значно збільшує якість та термін функціонування придбаного приладу, тому рекомендуємо звертатись до наших спеціалістів для вирішення вашого запиту.