В сучасній промисловості контроль всіх технологічних етапів виробництва є буденним і необхідним для отримання якісної та конкурентної продукції. Дана частина загального технологічного процесу являє собою підґрунтя для забезпечення вироблення кращого товару, що буде економічно вигіднішим за товари-конкуренти і дозволить отримати якнайбільший прибуток.

З кожним роком матеріально-технічне забезпечення виробничих лабораторій все більше вдосконалюється та оновлюється, щоб мати змогу проводити весь необхідний контроль та слідкувати за якістю виготовленої продукції.

Борошномельна та хлібопекарська галузь не стала виключенням. Визначення «повної картини» всіх кількісних та якісних показників сировини є невід’ємною частиною технології виробництва борошна та продуктів з нього.

Одним з основних показників визначення якості зерна та, в подальшому, борошна з нього є — Число Падіння

Число Падіння (по Хагбергу) —  це показник визначення активності амілолітичних ферментів зерна пшениці, жита (борошні з них), в основному це альфа-амілаза, що впливають на розщеплення крохмалю.

Альфа-амілаза — амілолітичний фермент, який активізується в процесі проростання зерна, що впливає на процес розщеплення крохмалю до цукрів. У зв’язку з процесом проростання зерна, різко підвищується активність ферменту альфа-амілази, тому молекули крохмалю проходять розщеплення і це призводить до зміни вологопоглинаючої здатності борошна, підвищується газоутворення, знижується вихід хліба та ряд інших хлібопекарських показників.

Ось тому, контроль показника числа падіння» (ЧП) дійсно є дуже важливим задля отримання борошна із постійними і стабільними показниками амілолітичної активності.

ЗАСТОСУВАННЯ:

Область застосування приладів вимірювання Числа Падіння (ПЧП):

  • Заготівля зерна (елеватори, хлібоприймальні підприємства, комбінати хлібопродуктів)
  • Зерно трейдерство
  • Борошномельне виробництво
  • Підприємства виготовлення хлібобулочних виробів
  • Виготовлення макаронних виробів та локшини

Методика визначення числа падіння

Методика визначення Числа Падіння була розроблена Свеном Хагбергом.

Вона базується на швидкій клейстеризації водяної суспензії борошна на киплячій водяній бані, з подальшим вимірюванням часу необхідного для розрідження крохмального гелю під дією ферменту альфа-амілази. Це час у секундах, за який віскозиметричні шток-мішалки опускаються та розріджують суспензію води й борошна.

методика пчп

Рис.1 Методика визначення Числа Падіння

Для визначення числа падіння за методом Хагберг-Пертена компанія «ВЕНТА ЛАБ» розробила Прилад ПЧП GrainX

 

прилад для визначення числа падіння

Рис.2 Прилад визначення числа падіння за методом Хагберг-Пертена «GrainX» виробництва ТОВ «Вента Лаб»

Перед командою інженерів-конструкторів «WORKS» стояла задача виготовити прилад, який можливо встановити у будь-якій лабораторії хлібоприймальних заготівельних підприємств та виробничих лабораторіях хлібопекарів, що відповідатиме всім вітчизняним та міжнародним стандартам та матиме змогу працювати у будь-яких умовах і навантаженості на прилад, щоб забезпечити безперебійну цілодобову роботу в режимі 24/7. Після копіткої та напруженої праці наші інженери розробили Прилад визначення числа падіння за методом Хагберг-Пертена «GrainX».

Прилад ПЧП «GrainX» успішно пройшов етап тестування на електромагнітну сумісність, що є передостанньою ступінню отримання сертифікату Оцінки Відповідності.

Станом на квітень 2021 року прилади ПЧП за методом Хагберг-Пертена «GrainX» знаходяться у лабораторії Укрметртестстандарту, успішно проходять всі іспити, щоб мати змогу отримати  метрологічну «Оцінку Відповідності».

Переваги приладу ПЧП GrainX:

  • Вода для бані знаходиться у знімному бачку на корпусі
  • Можливість оботи в режимі 24/7
  • Термозахищена баня з подвійними стінками, що унеможливлює опіки
  • Не потрібує зовнішнього підключення води для охолодження
  • Не потребує постійного слідкування за рівнем води у бані й бачку – датчики автоматично вирівняють рівень води у бані і «підкажуть» коли додати води у бак
  • Швидкозйомна баня (при виникненні непередбачуваних ситуацій баня знімається за лічені секунди)
  • Вихід на робочий режим (100°C) за 9 хвилин
  • 7” сенсорний дисплей (тачскрін)
  • Історія вимірювань з датою та ідентифікацією лаборанта (ПІБ)
  • Встановлений захисний екран для оператора
  • Автоматична корекція положення висоти пристрою для оптимізації виходу на температуру кипіння води
  • Можливість інтеграції з будь-якою ERP/CRM системою по REST FULL API (1С)
  • Можливість комплектації з міні-принтером для друку результату вимірювання
  • Режим енергозбереження і сну приладу з можливістю налаштування часу входження у режими
  • Інтуїтивно зрозумілий дисплей з виведенням команд на монітор

Прилад готовий до роботи з моменту розпакування та інтуїтивно зрозумілий для кожного, хто буде виконувати вимірювання. Кожну команду «GrainX» виводить на дисплей, що дозволяє отримати всі необхідні дані моніторингу стану приладу ПЧП та готовності до роботи.

Все що необхідно для початку вимірів:

  1. Розпакувати прилад
  2. Встановити на робочу поверхню
  3. Залити дистильовану воду у бачок-накопичувач
  4. Пристрій автоматично, за допомогою датчиків, розпізнає необхідність наповнення і наступного контролю рівня води, наповнить баню та розпочне нагрів
  5. Вихід на робочу температуру до 9 хвилин
  6. Підготовка проби за час виходу на робочу температуру та подальше вимірювання

Компанія ТОВ «Вента Лаб» надає гарантійне та після гарантійне обслуговування приладів власного виробництва, збираємо всі відгуки про пристрої з метою постійного удосконалення програмного забезпечення, щоб кожний власник насолоджувався точністю, якістю та стабільністю роботи!