как проверить кислотность почвы
Кислотність ґрунту визначається обсягом іонів водню (рН). Цей показник є одним із ключових для оцінки середовища на земельній ділянці

Склад, якість, повітропроникність ґрунту залежать від кислотності. Як результат: зростання, розвиток та родючість рослин може знижуватися, якщо земля занадто лужна або кисла (див. Кислотність ґрунту в сучасних умовах землеробства).

На замітку!

Використання аналізаторів кислотності ґрунту — найбільш достовірний спосіб визначення pH. Щоб отримати чіткий показник, слід розглянути кілька зразків ґрунту із різних ділянок землі

Також треба розуміти, що одні рослини люблять кислий ґрунт, а інші — лужний. Кожна культура має своє оптимальне значення pH, тому дуже важливо регулярно проводити аналізи, щоб вживати необхідних заходів.

Види кислотності ґрунтів

На закислених ґрунтах знижується ефективність добрив та всмоктування поживних речовин. Вважається, що саме нейтральні та слабокислі ґрунти зазвичай більш родючі.

Таблиця кислотності ґрунтів

Ступінь кислотності

Значення рН

сильнокисла

4,1–4,5 рН

середньокисла

4,6–5,0 рН

слабокисла

5,1–6,0 рН

нейтральна

6,1–7,4 рН

слаболужна

7,5–8,5 рН

сильнолужна

8,6–10,0 рН

різколужна

10,0 рН

Як кислотність ґрунту впливає на врожайність рослин?

Рослини найкраще ростуть на нейтральному ґрунті. Культури не можуть поглинати азот, фосфор і калій, якщо грунт буде дуже кислий або лужний.

влияние кислотности почвы на урожайность

Врожайність

Кислотно-лужний баланс критично важливий для овочевих та плодових культур. Якщо не підтримувати правильний pH культури, урожай буде мізерним або його не буде зовсім.

Абсорбція води

Кислотність ґрунту впливає на гігроскопічність рослин, у закисленому ґрунті коріння огрубує і погано вбирає вологу. Також рослини можуть отримати опіки через контакт із сечовиною на лужному грунті.

Як дізнатися кислотність ґрунту в домашніх умовах?

Існує кілька способів визначення pH ґрунту:

  • прилади для виміру кислотності;
  • народні методи;
  • лакмусові смужки.

Портативні прилади: перевірка за допомогою pH-метра

На сьогоднішній день найзручнішим і найшвидшим способом визначення кислотності вважаються потенціометричні прилади. Сучасні побутові моделі мають мобільність і високу точність вимірювання.

Найкращими вимірювачами кислотності є прилади pH-метри для ґрунту. На даний момент ринок пропонує широкий асортимент за доступними цінами.

Наприклад, водонепроникний pH-метр HORIBA LAQUAtwin pH-11 проводить аналіз ґрунту для вдосконалення способів ведення сільського господарства.

Також існують і професійні пристрої, якими проводять комплексні дослідження, наприклад, за допомогою діагностичної системи ґрунту 4 в 1. Прилад вставляють щупом у ґрунт, через 2–3 хвилини виводяться показники кислотності, вологості, температури та освітленості. 

проверка с помощью pH–метра

Перевірка індикаторним лакмусовим папером

Для цього способу необхідно змішати два-три зразки грунту, взятих з різних ділянок. Далі зразок ґрунту заливається дистильованою водою 1:5 і змішується до стану каші.

Після появи рідини на поверхні занурюється тест-смужка на 1 хвилину. Лакмусовий папір фарбується в той чи інший колір. У наборі зазвичай є кольорова шкала, яка порівнюється з офарбленням паперу, що вийшло, і таким чином визначається кислотність грунту.

Проверка лакмусовой бумагой

Народні методи

Для вимірювання pH ґрунту фермери часто вдаються до народних методів. Але будьте уважні, такий підхід до аналізу кислотності не відрізняється точністю. Тому не робіть жодних дій без підтвердження власних спостережень на спеціальному устаткуванні.

Рослини-індикатори кислотності

Найлегший спосіб визначити кислотність ґрунту — це проаналізувати бур'яни, які найбільш поширені на ділянці.

Кислі ґрунти

Лужні ґрунти

хвощі, подорожники, різні мохи, дикий щавель, лютики

кропива, лобода, ромашка, гірчиця, арніка, бузок, ялівець

Перевірка за допомогою оцту

У ємність насипають жменю землі, і наливають трохи оцтової есенції. Якщо утворилося багато піни, значить проба лужна. Від кислого ґрунту піна не утворюється.

реакция уксусной кислоты почву

Перевірка за допомогою смородини

У скляну тару поміщають кілька листків чорної смородини та заливають окропом. Після остигання додається зразок ґрунту. Вода пофарбувалась у червоний? Значить земля закислена!

Перевірка за допомогою соди

Для визначення кислотності готується суміш із землі та води, потім рясно посипається харчовою содою. Підвищена кислотність спровокує шипіння.

Як змінити кислотність ґрунту на ділянці?

Фермеру доведеться підійти до завдання комплексно, щоб упорядкувати грунт. Вимірювач pH допоможе визначити поточну кислотність і виходячи з результату прийняти рішення щодо внесення відповідних добрив.

Щоб підвищити або зменшити pH, слід застосовувати меліоранти. Ці речовини підвищують родючість та впливають на структурні властивості ґрунту.

Меліоранти потрібно рівномірно розподілити у всьому орному шарі, не можна використовувати матеріали, що відволожилися, зім'ялися. Роботи краще проводити у безвітряну погоду.

Як зменшити кислотність ґрунту?

№1. Вапнування

Агротехнічний прийом, який знижує кислотність та покращує структуру та абсорбцію ґрунту. Цей спосіб знижує ризик розвитку грибних захворювань та благотворно впливає на бактеріальну мікрофлору.

 Известкование почв

№2. Доломітове борошно

Крім розкислення ґрунту, доломіт підвищує стійкість рослин до хвороб, покращує фізико-хімічні та біологічні властивості ґрунту: аерацію, пухкість, водопроникність. Відповідно до умов Міжнародної федерації органічного руху (IFOAM), доломітове борошно внесено до переліку препаратів, дозволених у виробництві органічної продукції.

Доломитовая мука

№3. Посів сидератів (люпин, люцерна, овес)

Ці рослини відлякають шкідників, знищать грибкову інфекцію, зроблять землю більш рихлою, підвищать вологість та повітропроникність. Крім того, сидерати збагачують ґрунт необхідним для зростання овочів азотом, пригнічують зростання бур'янів.

Розкислення відбувається найбільш ефективно при внесенні органічних або мінеральних добрив. Через високу засвоюваність поживних речовин рослини вимагають невелику кількість добрив. Так покращується якість плодів: смак, лежкість та транспортабельність.

Посев сидератов

Що робити з лужним ґрунтом?

№1. Селітра

Азотне добриво сприяють підвищенню рівня рН та підвищує абсорбцію поживних речовин. Завдяки селітрі рослини одержують додаткове харчування для правильного розвитку.

селитра

№2. Верховий торф 

Крім закислення, покращує структуру і склад грунту, має антисептичні, поглинальні властивості. Він утримує корисні мінерали і запобігає їх вимиванню завдяки своїй волокнистій структурі.

Верховой торф

№3. Мульча із соснової кори

Допомагає зберегти вологу в ґрунті, попереджає вимивання поживних речовин із землі, запобігає затвердінню зовнішнього ґрунтового шару. Також підтримує випаровування флавоноїдів, які захищають рослини від захворювань.Мульча из сосновой коры

Ще одним з дієвих способів є зміна культури, що вирощується. Оскільки однакові рослини висмоктують із землі всі корисні мікроелементи та погіршують фізичні властивості ґрунту.

Аналізи ґрунту відрізняються залежно від зміни сезонів, кліматичних умов, обробки, збирання врожаю тощо. Для отримання достовірних даних краще проводити вимірювання кислотності із різних місць двічі на рік.

Мета будь-якого фермера, садівника чи дачника у тому, щоб грамотно керувати рівнем рH залежно від висадженої культури. Якщо використовувати аналізатори ґрунту та правильно підбирати добрива, кожен зможе підтримувати нейтральне середовище на ділянці, забезпечуючи високу врожайність рік у рік.